Osamu Tezuka

Osamu föddes 3’e November 1926 I Osaka. Om du bara ska känna till ett namn som har med manga och anime att göra så är det Osamu Tezuka. Han har ofta kallats “manga no kami-sama” (“Guden av Manga”) och hans betydelse för hela mangavärlden kan inte överskattas.
Hans första manga publicerades då han var 20. Vid den tiden pluggade han mot en doktorsutbildning på universitet och ägnade fritiden åt att teckna manga. Han lånade idéer från alla möjliga håll och blev hela tiden bättre på det han gjorde. Hans resultat var så otroligt att det inspirerade, kort och gott alla mangatecknare från den tiden till idag. Han är utan tvekan ett av de största skälen till att manga i sig har växt så fort som det har.
Hans mangas var karaktäristiskt intelligenta, mogna och mästerligt berättade. Han gjorde över 150,000 sidor. Då han dog den 9’e februari 1989 ansågs det som en tragedi för hela landet.
Precis innan hans död, ansåg några japanska journalister att han skulle belönas med Nobelpriset i Litteratur. Sorgligt nog vet vi att männen som delar ut priset inte är redo för den här sortens kultur ännu. Sök online så lovar jag er att ni kommer hitta massor av sajter om Osamu och hans verk.

Vi, alla Starzingerfans, kan glädjas åt att det var han som skrev avsnitten i serien.

Tack Osamu!