BANDAI – Popy

BANDAI – Popy

 

Bandai grundades av Naoharu Yamashina i Tokyo, juli 1950, med en omsättning på ¥ 1 miljon. Huvudsakligen sålde de celluloidleksaker, metalleksaker (passagerarbilar) och gummibadringar.
Företaget har växt stadigt på världens leksaksmarknad ända sedan starten.
1960 började Bandai sälja leksaker över haven. Ett år senare ändrade deföregates namn till BANDAI. Då var omsättningen ¥ 20miljoner.

Tio år senare i juli 1971 grundade BANDAI, Popy som ett specialiserat företag för framställning av leksaker av karaktärer. De började använda ett material som var obeprövat vid leksaksframställning, nämligen die-cast metall. Den zinkbaserade metallen fick snart varunamnet ”Chogokin” eller supermetallegering. Popy är firman som på egen hand skapade leksaksmarknaden för robotkaraktärer.
I oktober 1973, vid den fjärde internationella varuhandelsmässan för leksaker (4th International Trade Fair Toy Concours), vann Popys Mazinger Z –leksak Grand Prix –priset. Idag måste man betala en enorm summa pengar för att få tag på en leksak som den här.

Chogokin Mazinger Z
• Toei Animation

Under det sena 70-talet ompacketerade och distribuerade Matell, företaget bakom bl.a. Barbie och He-Man, en mängd Chogokin superrobotar över USA. På det sättet blev amerikanerna introducerade för det mästerliga företaget från Japan. På 70-talet distribuerade även Ceppi Rattit ut Popys leksaker over Italien. DX-deluxe versioner av leksakerna från Popy, Japan, återutgavs under 80-talet i USA under namnet Godaikin. Godaikin är nästan identiska med de som släpptes av Popy i Japan.
Många länder säljer idag leksaker från BANDAI. De fortsätter att ha stora framgångar med olika produkter. I oktober 1993 var Power Rangers-leksakerna en enorm succé, framförallt i USA, och i november 1996 släppte de Tamagotchi över världen, bara för att nämna två saker de släppte under 90-talet.

BANDAI fortsätter växa, och med en omsättning på ¥ 23,633 miljoner är de garanterade att fortsätta leverera fantastiska leksaker till oss i många år framöver.